Het NME Centrum biedt ondersteuning aan het Voortgezet Onderwijs door het aanbieden van lesmateriaal en het organiseren van projecten die met natuur, milieu en duurzaamheid te maken hebben. Op aanvraag worden gastlessen gegeven.

 

 

Gastles over de Zuidwestelijke Delta en de Oosterschelde.

Duur +/- 2 lesuren voor brugklassen.

IVN-gids Rien Pronk komt de klas een veelzijdige les geven over de Zuidwestelijke Delta en de Oosterschelde.

Aan de hand van een powerpoint-presentatie vertelt  hij  over thema’s die varieren van de geografische ligging en veiligheid tot de fauna van de Oosterschelde en het belang van het gebied voor trekvogels en -vissen. Ook zaken als de gevolgen voor de natuur van het afsluiten van de zeearmen komt aan bod, alsmede welke oplossingen daarvoor worden bedacht. Thema’s: geografie, aardrijkskunde, biologie.

Kortom een interessante les.

Als ervaren gastdocent kan Rien de les afstemmen op het kennisniveau en interesse van de groep.  De les zou ook gegeven kunnen worden in de aula aan alle brugklassen tegelijk.

Belangstelling? Neem contact op.

 

Afvalfietstocht

Wat houdt een afvalfietstocht in?

De afvalfietstocht is een jaarlijks terugkerend project voor leerlingen uit de tweede klassen van het Voortgezet Onderwijs.

Tijdens de afvalfietstocht bezoeken leerlingen uit de tweede klassen Mavo en Havo van de Pontes, in kleine groepjes, 3 bedrijven en/of winkels om te onderzoeken hoe zij met hun afval omgaan. Een bezoekje duurt ongeveer 20-40 minuten.

De leerlingen krijgen een opdrachtenboekje mee met bedrijfsgerichte vragen. Ze zijn vrij om ook andere vragen te stellen. Op school worden de opgedane ervaringen en resultaten verder verwerkt in een presentatie voor de andere leerlingen in de klas.

Elk jaar werken ruim 20 bedrijven en instellingen in Zierikzee mee aan deze afvalfietstocht. Een medewerker van het bedrijf ontvangt de leerlingen, geeft (eventueel) een rondleiding en beantwoordt vragen. De bedrijven hangen een poster op,  zodat de leerlingen ze weten te vinden.

Doel van de afvalfietstocht is de leerlingen een indruk te geven van de verschillende afvalstromen in onze maatschappij. Daarnaast verwerven ze kennis en inzicht in de problemen die de lokale afvalberg met zich meebrengt voor het milieu en de samenleving.

Verslag afvalfietstocht november 2017

 

Coastwatch

Op zoek naar een inspirerend onderzoeksproject over kust en zee voor het voortgezet onderwijs? Zoekt u invulling voor de maatschappelijke stage? Wilt u een vakoverstijgend project starten waaraan de hele school mee kan doen? Bij Coastwatch bent u aan het goede adres.

Coastwatch in de klas
De Noordzee even in de klas. Lesmateriaal over het getij, over echte Noordzeedieren en over windmolenparken in zee. Samen met uw leerlingen het zeeonderzoek induiken. Een klassengesprek voeren, een film bekijken of lekker praktisch aan de slag met opdrachten. Coastwatch heeft aanbod voor alle niveau’s, vmbo tot vwo, onderbouw en bovenbouw.

Coastwatch op het strand
De zee ervaren, zelf ontdekken wat er leeft, letterlijk tegen het afvalprobleem oplopen, creatief aan de slag, het is allemaal mogelijk met het veldwerk van Coastwatch.

Waterwijzer

Hét Zeeuwse aanbod van watereducatie voor het Voortgezet en Beroepsonderwijs. De Waterwijzer biedt een divers aanbod van educatiemateriaal op het gebied van water. De leskisten, excursies, buitenactiviteiten, gastlessen, tentoonstellingen en nog veel meer kunnen uw les nog leuker en interessanter maken. Wat dacht u van een proeverij van eetbare planten en dieren in de Oosterschelde? Of een bezoek waarbij natuur, landschap en historie van Zeeland spelenderwijs aan bod komen.
Het educatiemateriaal is geselecteerd op niveau, klas en thema en is gericht op de Zeeuwse Delta. Zo vindt u snel en gemakkelijk activiteiten op maat die u kunt gebruiken voor uw lessen.

Klik hier voor een overzicht van het aanbod.