Naast het uitlenen van lesmateriaal verzorgt het NME Centrum gastlessen over verschillende onderwerpen.

 

Gastles ‘Vissen en vogels op reis door de Delta’.

 

Vanwege zijn geografische ligging is de Zeeuwse Delta een belangrijk gebied voor o.a. trekvogels en vissen. Hoe groot is het belang voor de flora en fauna in en rondom de Oosterschelde? Heeft het afsluiten van de zeearmen gevolgen voor de natuur? Of weegt het belang van de veiligheid zwaarder?

Gastdocent Rien Pronk gaat hierop in, tijdens zijn bezoek aan de klas. Met een power-point presentatie wordt de Oosterschelde van alle kanten belicht. Hij praat met de kinderen over alle ins en outs van mens en natuur in de Oosterschelde. Ook heeft hij in de loop der jaren veel aangespoeld materiaal verzameld om aan de leerlingen te laten zien.

De gastles duurt 1,5 uur en is geschikt voor groep 7/8.

De gastles past als voorbereiding of als afsluiting bij de leskist “Natuur Rond de Oosterschelde”.

Interesse?  Neem contact op.

Plasticsoep, lekker?

 

Vissen zwemmend tussen plastic, zeezoogdieren verstrikt in ons afval en meeuwen vol met rommel. Het plastic in de oceanen is een probleem dat ook bij kinderen leeft.

Namens Schoon Zeeland en de Lionsclub Schouwen-Duiveland kun je je klas (vanaf groep 4) aanmelden voor een gratis gastles “Plasticsoep” uit het lespakket van de Plastic Soup Foundation.

 

Les 1 (1 uur)

De gastdocent legt op een heldere manier uit welke problemen er zijn en wat de kinderen er zelf aan kunnen doen.

 

Les 2 (1 uur)

De kinderen steken de handen uit de mouwen en gaan afval rapen in de schoolomgeving. Voor materiaal zoals grijpers, hesjes, handschoenen en vuilniszakken wordt gezorgd. Het afval wordt direct opgehaald door de gemeente.

Na afloop van de gastles en de opruimactie krijg je het lespakket met daarin opdrachtkaarten, posters, een boek, kranten voor in de klas en verschillende materialen. Zo kun je op een eenvoudige manier nog verder aan de slag met “Plasticsoep”.
De opzet van het lespakket van de Plastic Soup Foundation is educatief en interactief. Er wordt gebruik gemaakt van een nieuwe digitale presentatie én de kinderen gaan aan de slag met het in beeld brengen van het gevonden afval tijdens de opruimactie. Bij aanmelding ontvang je meer informatie over hoe dit in zijn werk gaat.

Aanmelden kan via de mail naar: terry.bom@nmesd.nl.
Wij nemen dan contact op om een datum af te spreken.

Spinnen

Gastles spinnen voor groep 6/7/8.

Spinnen zijn om allerlei redenen interessante diertjes. Dankzij een IVN-gids die zich heeft verdiept in het onderwerp kunnen we gratis gastlessen over spinnen aanbieden. Ter voorbereiding of als aanvulling op de gastles kunt u bij ons de spinnenleskist reserveren.  In het spinnenkistje zit ook materiaal voor een spinnenexcursie.

Interesse? Neem contact op.

Na aanmelding nemen wij contact op met de gids om in overleg een datum vast te stellen.

Bijen

Bijenles van de imker voor groep 3/4

Jaarlijks bieden wij zes basisscholen de mogelijkheid voor een gratis bezoek van een imker in de klas in de maanden april en mei.

Wat is een honingbij? Wat doen al die bijtjes in een bijenkast? En waarom zijn bijen zo belangrijk? Tijdens de les vertelt een imker alles over bijen en het leven in een bijenvolk.

Het NME-centrum heeft de imkers van de bijenhoudersvereniging bereid gevonden om deze lessen te verzorgen. Zij doen dit met eigen materiaal en met lesmateriaal van het NME-centrum.

De imker vertelt niet alleen over zijn werk, maar laat de kinderen vooral veel zien, ruiken en voelen. Kunnen de leerlingen de koningin vinden? Welke bloemen vinden bijen lekker? Durven de kinderen ook te proeven van de honing?

Interesse? Neem contact op.

Na aanmelding wordt in overleg met de imker een datum afgesproken waarop de gastles zal plaatsvinden.