Wij realiseren ons dat het voor sommige scholen op dit moment een probleem is om natuurouders te werven. Maar ook zonder natuurouders kan er een heleboel gedaan worden.

 

Leen een binnenleskist

Het NME Centrum beschikt over binnenleskisten waar heel goed in de klas mee gewerkt kan worden. Er zijn diverse mogelijkheden om een “stukje natuur” in de klas te halen. Denk bijvoorbeeld eens aan de leskisten: kikker en pad (de ontwikkeling van kikkervisjes volgen in de klas), paddenstoelen met kweekpakket, vlinders met kweekpakket, bodemdiertjes vangen en in de klas bekijken).

 

Zet een kleuterpad uit op het schoolplein.

De kleuterpaden (kabouterpad, schapenpad, bijenpad, het zonnepad) kunnen heel goed op het schoolplein uitgevoerd worden met behulp van een paar ouders.

 

Nodig iemand uit die veel weet van een onderwerp. 

Er zijn misschien mensen/ouders in uw kennissenkring die iets kunnen vertellen over een bepaald onderwerp. Denk bijv. aan een vogelkenner (leskist stadsvogels of vogels op school) een boswachter (bomenleskist), ivn-gids,  medewerker van het waterschap (leskist: wees wijs met water) een kok (smaaklessenkist).

 

Bezoek een boerderij, tuinderij, molen, etc.

Er zijn misschien mensen/ouders die een bedrijf hebben waar u met de klas op bezoek mag komen. Met de boerderijkist: een bezoekje aan een boerenbedrijf, met de bijenleskist: een bezoekje aan een imker.

 

Organiseer een projectweek met natuurthema.

U betaalt voor de diensten van het NME Centrum, maak er dus zo goed mogelijk gebruik van. Ook bij het plannen van projectweken en themaweken is er wellicht iets van ons te gebruiken. Naar onze mening maakt een leskist met mooie materialen altijd nog meer indruk bij kinderen dan een les uit een boekje.

Natuurlijk gaat er niets boven het echte veldwerk met natuurouders. (Natuur-)ouders hoeven geen biologen te zijn. Een portie goede wil en aandacht voor  kinderen en natuur is voldoende voor een goed begin. Het hoeft allemaal niet veel tijd te kosten. Met een groepje kunnen de taken verdeeld  en uitgesmeerd worden over een heel jaar.
Bij het werven van natuurouders kunnen wij de school ondersteunen.