Omdat de scholen een aantal weken dicht zijn, nemen veel ouders de rol van juf of meester op zich. Na een paar uurtjes thuis zwoegen aan het schoolwerk is het voor kinderen heerlijk om even naar buiten te gaan. Daarom zetten wij de komende weken leuke buitenopdrachtjes op onze website.

Mini moestuintjes.

Het moestuin seizoen is begonnen en je kunt al van alles inzaaien! Vouw eerst je eigen zaaipotjes van oude kranten. Plant hierin een paar zaadjes.  Zo doe je dat.

 

Schelpen zoeken

Wat dacht je van een ritje naar het strand of naar de dijk. Hier kun je allerlei verschillende schelpen zoeken en later thuis eens opmeten, vergelijken of voor de jongere kinderen is het leuk om ze van groot naar klein te leggen. Kijk hier wat je er nog meer mee kunt doen.

Maak en wormenbak

Een wormenbak maken is dé bezigheid als je helemaal zin hebt in modderige handen en glibberende wormen. Het maken is simpel. Waarschijnlijk heb je de benodigdheden al in huis (en tuin).

Kijk hier hoe je dat doet!

Nestmateriaalhouder maken

Buiten zijn de vogels momenteel druk in de weer met het bouwen van hun nestjes. Voor deze nestjes hebben ze een heleboel soorten materiaal nodig, zoals: takjes, stokjes, mos, gras, veren en blaadjes. Ze vliegen dag in dag uit naar het nest toe met nieuwe materialen. Zoek jij nog wat leuks om te doen? Help de vogels een handje door nestmateriaal voor ze op te hangen in de tuin. Daar zullen de vogels heel blij mee zijn en het is zelf erg leuk om naar te kijken. Met deze vogel zoekkaart kun je opzoeken welke vogels er zo druk bezig zin in jouw tuin. 

Zo maak je een nestmateriaalhouder.

Natuurpuzzels

GA JE MEE BUITEN SPELEN?

Verzamel wat leuke natuurvondsten (van op de grond) EN puzzelen maar!
Je krijgt er nog wat inspiratie bij! Heel veel plezier!

Lente speurtocht

Lekker even naar buiten met deze Lente speurtocht. De lente is volop bezig. In de bermen zie je bloemetjes boven het gras uitsteken. Aan struiken verschijnen de eerste bloesems en springen blaadjes uit de knoppen. Tijdens een ommetje kun je deze allemaal tegenkomen. Kun jij ze ook vinden?

Bootje maken van een rietblad

Als je in de buurt van een sloot of vijver woont, waar veel riet groeit, dan is deze tip iets voor jou.

Want wist je dat je van een rietblad heel gemakkelijk een bootje kunt maken?

Als je meerdere bootjes maakt kun je je eigen zeilwedstrijd organiseren.

Klik op deze link om te zien hoe je dat doet.

Ook kun je voorzichtig wat diertjes uit de sloot vangen en ze een tijdje thuis in een aquarium verzorgen. Lees hier hoe je je eigen aquarium kunt maken en wat je daarvoor nodig hebt.

 

 

 

Fossielen zoeken

In het oude centrum van de stadjes Zierikzee en Brouwershaven kun je heel veel stoepfossielen vinden. Vaak zien ze eruit als lichte vlekjes in de donker- of lichtgrijze stoepen. Het zijn resten van dieren en planten uit verschillende perioden. De oudste fossielen zijn afkomstig uit het Devoon en Ondercarboon, dat is  ongeveer 395 tot 325 miljoen jaar geleden!

In Zierikzee kun je ze vinden in de trappen van de Nieuwe Kerk, in de stoepen van de Poststraat, de Dam en de Meelstraat.

In Brouwershaven vind je de meeste fossielen in de grafstenen bij de Grote Kerk, in de stoepen bij het Stadhuis en bij de huizen aan de Markt en de Haven Noordzijde.

Met behulp van deze zoekkaart kun je er vast een heleboel herkennen.

 

Lente tips

Activiteiten voor peuters en kleuters thuis.

Maak een lentewandeling met je kind. Waar loop je langs? Het is leuk, als je veel lentebloemen, bloesems aan de bomen en vogels kunt tegenkomen.  Een wandeling buiten is een geschikte activiteit om het lenteproject mee te starten. Je kind ervaart de lente met alle zintuigen. Samen met je kind ga je op ontdekkingstocht. Volg je kind en toon belangstelling voor wat je kind zelf opmerkt.

Maak een aantal digitale foto’s van lenteverschijnselen. Zoek onderweg een paar lentematerialen, zoals een paar bloemen, en neem ze mee naar huis. Lees hier een aantal tips voor vervolgactiviteiten.  

Met de foto’s kun je deze opdracht doen.