Botanisch stoepkrijten – Botanical Chalking 

Iedereen heeft het erover: Botanisch stoepkrijten!  Als je buiten een wandeling maakt door de wijk, zie je tussen de stoeptegels regelmatig plantjes. Deze zogenaamde stoepplantjes hebben allemaal een naam. In Engeland en Frankrijk is het al een tijdje een trend om daar met een (stoep)krijtje de naam bij te zetten. Dat heet: Botanical chalking  of Botanisch stoepkrijten!

De meeste mensen noemen deze plantjes ‘onkruid’ maar stoepplantjes zijn erg belangrijk. In een stad van alleen maar steen, zonder groen, wordt het in de zomer erg heet. Regenwater kan niet goed weglopen en insecten vinden er weinig te eten. Het is fijn als mensen tuinen maken maar de wilde plantjes, die vanzelf in de stad groeien, zijn minstens even belangrijk voor de afkoeling en de biodiversiteit. Jammer genoeg vinden de meeste mensen het erg slordig staan, al dat ‘onkruid’ zomaar vanzelf tussen de stenen groeit. Maar als je ze goed bekijkt zijn ze best leuk en door de namen van de plantjes op te zoeken en erbij te schrijven (met stoepkrijt), leer je er ook nog een heleboel van!

De Hortus Botanicus in Leiden doet onderzoek naar stoepplantjes. Op hun website vind je posters met de namen van de meest voorkomende stoepplantjes en daarnaast veel informatie, leuke proefjes en kleurplaten. Zij zijn ook gekomen met het Nederlandse initiatief voor het botanisch stoepkrijten. Doen jullie ook mee?  Probeer ze maar eens te vinden: de grote weegbree, kleine veldkers, herderstasje, rode klaver, paarse dovenetel en zandraket.

Stoepplanten zijn van belang voor de biodiversiteit, ze bieden schuilplaatsen, broedplaatsen en voedsel voor dieren. Ze houden water vast en hebben daarmee ook invloed op het klimaat.

#stoepplantjes#morethanweeds#botanicalchalking#botanischstoepkrijten#stoepkrijten#wildeplanten#Hortusleiden#hortusbotanicus  #biodiversiteit#determineren