Slootjesdagen

Op 14, 15 en 16 juni vinden de IVN slootjesdagen plaats. Op ruim 150 locaties in het land staan op die dagen IVN-natuurgidsen voor je klaar om je alles te leren en laten beleven over de natuur in de sloot!
Samen kijken naar welke dieren er in en rond de sloot leven, welke planten er groeien en wat de waterkwaliteit van de sloot is. Zoek de grote spinnende watertor, ontdek wie er in de zomer op het water kan schaatsen en probeer de snelste zwemmers van de sloot te vangen.

 

Lespakket Slootjesonderzoek

Om de beleving van de Slootjesdagen ook op school te ervaren, heeft IVN een speciaal Slootjesonderzoek lespakket ontwikkeld voor groep 6 tot en met 8 van het basisonderwijs.
Dit lespakket is afgestemd op het leven in en rond de sloot zoals je dit in juni kunt verwachten. In dit lespakket zitten zowel belevingsgerichte als onderzoekende activiteiten, waarbij het zelf kunnen uitvoeren van de activiteiten door de leerlingen, het zelf ervaren en zelf onderzoeken centraal staat.
De activiteiten kunnen zowel binnen als buiten het klaslokaal worden uitgevoerd, ze zijn aanvullend op elkaar en kunnen ook als losse activiteit worden gegeven. Op deze manier kun je zelf een programma aan activiteiten samenstellen dat aansluit bij de leerlingen en de beschikbare tijd.

Het gratis lespakket is aan te vragen op www.inv.nl.

 

Onderzoeksmaterialen

 

Materialen kunnen gratis worden geleend bij het NME Centrum Schouwen-Duiveland.

 

Leskisten voor groep 5/6

– Water leeft
– Brakwateronderzoek kreken Ouwerkerk
– Brakwateronderzoek kreken De Schelphoek

 

Leskisten voor groep 7/8

– Watch zoetwater onderzoek
– Watch brakwater onderzoek

 

Set losse materialen, bestaande uit:

– Onderzoeksbakken
– Loeppotjes
– Schepnetten
– Zoekkaarten waterplanten en –dieren