Omdat de scholen drie weken dicht zijn, nemen veel ouders de rol van juf of meester op zich. Na een paar uurtjes thuis zwoegen aan het schoolwerk is het voor kinderen heerlijk om even naar buiten te gaan. Daarom zetten wij de komende weken leuke buitenopdrachtjes op onze website.
Maak en wormenbak

Een wormenbak maken is dé bezigheid als je helemaal zin hebt in modderige handen en glibberende wormen. Het maken is simpel. Waarschijnlijk heb je de benodigdheden al in huis (en tuin).

Wat heb je nodig voor je wormenbak?

• Een glazen vaas;
• Een houten of kartonnen vorm, of vuilniszak (voor over de vaas);
• Schepje
• Potjes/ bakjes
• Lichte aarde
• Donkere aarde
• Wormen
• Bladeren/ takjes

Een wormenbak maken, gaat zo:

1. Start met een glazen bak + donkere deksel
Het gaat erom dat de randen stevig zijn en je er doorheen kunt kijken. Als deksel kun je een donkere vuilniszak, bak of doos gebruiken. De glazen bak is je wormenbak.

2. Neem verschillende kleuren grond
Doe grond zoals tuinaarde, potaarde en (zandbak)zand in verschillende bakjes. Schep de gekleurde aarde, per laagje in je wormenbak. Dit mag een beetje vochtig zijn, maar niet te nat. Wissel de lichte en donkere laagjes af. Vul de wormenbak op deze manier met aarde, tot iets onder de bovenste rand.

3. Zoek een stuk of 5-10 wormen
Ga op zoek naar de toekomstige bevolking van je wormenbak. Zoek onder stenen of spit wat in je tuin. Begeleid je kindje een beetje, zodat de wormen wel uit één geheel blijven bestaan. Leg de wormen voorzichtig in de wormenbak en laat ze zichzelf naar beneden krioelen.

Tip: Zoek tijdens regen. Dan komen wormen naar boven om te paren. Verder kun je wormen vinden door met een schep in de grond wat trillende bewegingen te maken. Ze denken dan dat hun natuurlijke vijand (de mol) eraan komt om ze op te vreten en slaan op vlucht. Vogels weten dit trucje ook. Zij trappelen daarom met hun pootjes op de grond tot de worm naar boven komt en hap!

4. Zoek wat bladeren
Pak wat blaadjes van de grond. Leg dit bovenop de wormenbak, als laatste laagje. Dit is je wormenvoer.

Tip: neem hiervoor verschillende soorten verse én verdorde bladeren. Bijv. bladeren van eik, beuk, liguster of naalden van een den.

5. Wormenbak afdekken en.. wachten maar.
Dek tot slot de wormenbak af met een donkere kap of zak om het licht buiten te sluiten. Zet de bak koud weg, bijvoorbeeld in de tuin. En laat de bak een paar dagen met rust. Check wel tussentijds of de grond nog vochtig is. Zo niet, laat je kind voorzichtig wat water geven. Haal na een paar dagen de zak eraf en kijk wat er gebeurt!

Een paar onderzoek suggesties.

Wat gebeurt er als je de bak water geeft?
Wat is de voorkant van de worm?
Welke kleur heeft de worm?
Heeft een worm ogen? En pootjes?
Hoe beweegt de worm zich voort?
Wat eet de worm?
Waar slaapt de worm?
Wat gebeurt er met de verschillende lagen grond?
Wat gebeurt er met de blaadjes?
Eten ze van de blaadjes? Welke vinden ze het lekkerst?
Als je water geeft, loopt dat als de wormen er langer in zitten, sneller door de bak?
Wat gebeurt er als je de bak in het donker bekijkt en een stuk verlicht met een zaklantaarn?