Gezonde voeding

Het NME Centrum ondersteunt projecten en werkt samen met partners die gezonde voeding en duurzaam gedrag stimuleren. Het uiteindelijke doel is om zoveel mogelijk kinderen en jongeren meer structureel in aanraking te laten komen met informatie en activiteiten over voedsel/voeding , zodat zij leren om gezonde én duurzame keuzes te maken.

Jong leren eten

Zeeland is van oudsher bekend om voedselproductie op het land en uit zee. Zeeland is de grootste akkerbouwprovincie van Nederland. Het geld wordt voornamelijk in de plantaardige sector verdiend. Daarnaast zijn fruitteelt en ‘recreatie bij de boer’ belangrijke pijlers. Met het programma Jong Leren Eten willen we onder meer inzetten op de passie voor gezonde en duurzame Zeeuwse (streek)producten.

 

Menukaart

Voor het primair onderwijs, kinderopvang en buitenschoolse opvang in Zeeland is een menukaart samengesteld rond gezond en duurzaam voedsel. Door te proeven, voelen, horen, ruiken en kijken, koken en zelfs met het verbouwen van groenten verkennen kinderen hun eten. Zoek je ondersteunend materiaal in de groep, een educatieve les op de boerderij of koken in de klas?

Deze menukaart geeft je een overzicht van het beschikbare lesmateriaal, activiteiten en lessen.

 

Meer informatie op de website: https://www.jonglereneten.nl

EU Schoolfruit

Wat is EU schoolfruit?

EU-Schoolfruit stimuleert kinderen samen in de klas fruit en groente te eten. Deelnemende basisscholen ontvangen 20 weken lang iedere week 3 stuks groente en fruit voor alle leerlingen. En dat helemaal gratis dankzij financiering van de Europese Unie. Tijdens het programma gaan scholen ook aan de slag met educatie rondom groente, fruit en gezonde voeding.

 

De inschrijfperiode

Na de zomervakantie ontvangen alle basisscholen een uitnodiging om mee te doen aan het EU schoolfruitprogramma. De scholen kunnen zich dan gedurende 2 weken inschrijven. Er kunnen circa 2.800 basisscholen deelnemen. Er vindt een loting plaatst wanneer aan het eind van de inschrijf-periode het maximum aantal scholen wordt overschreden. Na inschrijving wordt een leverancier aan de school toegewezen.

 

Fruitleveringen

De schoolfruitleveringen starten in november en lopen tot april in hetzelfde schooljaar. In totaal ontvangen de deelnemende basisscholen gedurende 20 weken drie stuks gratis groente of fruit per week. Na de twintig weken gratis groente en fruit gaan scholen zelf verder. Dit kan bijvoorbeeld door ouders te vragen om groente en fruit mee te geven naar school. Of door een betaald schoolfruitabonnement te laten afsluiten bij een schoolfruitleverancier.

 

Een gezonde school presteert beter!

Het EU-schoolfruit- en groenteprogramma is een mooi opstapje naar structureel groenten en fruit eten op school. Ouders raken eraan gewend en gaan het waarderen. Het is helder en éénduidig: ze weten waar ze aan toe zijn. Het is gezond, leerzaam en duurzaam.

Meer informatie op: www.euschoolfruit.nl.

Smaaklessen

 

Wat is smaaklessen?

Smaaklessen is hét effectieve lesprogramma over eten en smaak voor kinderen op de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen.

 

Hét lesprogramma over voeding en voedsel

Durf jij iets te proeven wat je nog nooit gegeten hebt? Hoe groeit een sperzieboon en hoe komt het uiteindelijk op jouw bord terecht? Neem je een appel of koek mee naar school? Met Smaaklessen wordt de nieuwsgierigheid en interesse van kinderen naar gezond en duurzaam eten opgewekt. Weten waar je eten vandaan komt helpt om bewuste, gezonde keuzes te maken. Bovendien ontdekken kinderen dat zij grotere smaakavonturiers zijn dan ooit gedacht!

 

Smaaklessen bestaat uit:

5 Basislessen voor elke groep vol met leuke en leerzame proefjes. Door te proeven, ruiken, horen, voelen en kijken verkennen kinderen hun eten. Al het lesmateriaal, waaronder de handleiding, kopieerbladen, digibordmateriaal en het Online Inspiratieboek zijn gratis te downloaden op www.smaaklessen.nl.

 

Leen een Smaakleskist bij het NME Centrum

In de Smaakleskist zit de lesmap met het lesmateriaal en alle keukenmaterialen die u kunt gebruiken tijdens het geven van Smaaklessen. Reserveer de smaakleskist op: www.nmeschouwenduiveland.nl/uitleen.  De online boodschappenlijst geeft een overzicht van alle boodschappen en materialen die nodig zijn tijdens Smaaklessen.

 

Smaakmissies

Ga op Smaakmissie met de klas! In deze verdiepende lesmodules gaan kinderen aan de slag met basisproductgroepen als fruit, groente, zuivel en vlees. Al het lesmateriaal, waaronder de lerarenhandleiding en het digibordmateriaal zijn gratis te downloaden en te gebruiken op: https://www.smaaklessen.nl.

 

Smaakplezier op de BSO

Smaakplezier op de BSO is een lesmap met 100 smakelijke activiteiten voor de Buitenschoolse opvang. Met de doe-kaarten kunnen kinderen zelf aan de slag! De map kost 115 euro en is te koop via de webshop van het Voedingscentrum.

Wintergroenten

 

Veel kinderen weten niet waar groente vandaan komt. Om daar verandering in te brengen kunnen basisscholen in januari aan de slag met het lespakket Wintergroenten. De leerlingen maken kennis met traditionele groenten, die oorspronkelijk alleen in het herfst- en winterseizoen beschikbaar waren.

Bij het lespakket hoort een kist met biologische wintergroenten uit Zeeland, zoals: prei, knolselderij, aardappels, boerenkool, spruitjes, winterwortelen, uien, rode bietjes en pompoen. De groenten worden geleverd door: “DE GROTE VERLEIDING” uit Kruiningen.

Het wintergroentelespakket, dat dankzij een bijdrage van Jong Leren Eten & Provincie Zeeland geheel vernieuwd is, bestaat uit lessuggesties, verschillende werkbladen, achtergrondinformatie en recepten voor de groepen 1 t/m 8. Naast allerlei interessante proefjes kunt u natuurlijk ook lekker gaan koken met de leerlingen.

Het lespakket met de bijbehorende kist wintergroenten kost € 5,00 per klas. Er is max. 1 groentepakket per school beschikbaar. Er kunnen wel extra groentepakketten besteld worden voor € 12,50 per pakket

Het groentepakket wordt eind januari op school bezorgd. Het lespakket wordt digitaal verstuurd.

Interesse in Wintergroenten? Neem contact op.

Overig aanbod gezonde voeding

 

Eten uit de Oosterschelde

Leerlingen maken met de rugzak ‘Eten uit de Oosterschelde’ op een eenvoudige manier kennis met de zilte zaligheden uit de Oosterschelde. Want de Oosterschelde biedt niet alleen aan vogels een rijke dis, ook wij kunnen er van genieten. Oesters, mosselen, krukels, schaalhoorns en kokkels liggen er voor het oprapen. Ter plekke worden ze bereid en gezamenlijk opgegeten.

 

Schooltuinieren

Zelf groente kweken in de klas en de schooltuin komt met behulp van de lesmap ‘Schooltuinieren’ binnen handbereik.
Leerlingen ontdekken hoe planten uit zaadjes of stronken uitgroeien en ze doen ervaring op met het verzorgen van levend materiaal. Ze krijgen inzicht in de verbanden in de natuur tussen planten en dieren, de omstandigheden en de eigen rol hierin.

 

Van graan tot brood

Met het lespakket ‘Van graan tot brood’ maken de leerlingen kennis met het productieproces van brood, vanaf de graankorrel in de aar, tot het brood op het bord.
De leerlingen malen zelf graan, maken er (gist-)deeg van, leren dat het moet rijzen en kneden het deeg tot brood. Tenslotte bakken ze hun eigen broodje boven een vuurtje en eten het gezamenlijk op.