Het NME Centrum heeft diverse lesprogramma’s over gezonde voeding en biedt scholen ondersteuning bij het invoeren van een gezond voedingsbeleid op school.

 

SMAAKLESSEN

 

Wat is Smaaklessen?

Proeven, ruiken, horen, voelen en kijken: met al hun zintuigen verkennen kinderen het dagelijkse eten!  Smaaklessen is een uniek lesprogramma over eten en smaak voor groep 1 t/m 8 van de basisschool. Het beleven van voedsel staat centraal. Door Smaaklessen krijgen kinderen flink wat kennis over eten én ervaring met gezond en duurzaam kiezen.

Waarom Smaaklessen?

Eten is kiezen! En we hebben veel te kiezen. Eten we vegetarisch of vlees? Neem ik een appel of koek mee naar school? Les ik mijn dorst met cola of water?

Positief effect smaaklessen

Het lesprogramma smaaklessen helpt kinderen bij de ontwikkeling van een verantwoord eetpatroon. Dat blijkt uit een studie van Wageningen UR onder ongeveer 1200 leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisschool. Hoe meer smaaklessen kinderen volgen, hoe meer ze er op gaan letten of ze gezond en gevarieerd eten. De uitkomsten pleiten voor een volledige inzet van het lesprogramma. De resultaten van het onderzoek staan in de folder effentenonderzoek.

Leskist smaaklessen voor basisonderwijs                                                                                                

Het lesmateriaal van Smaaklessen is geschikt voor groep 1-8 van de basisschool. Voor elke groep is er een aparte handleiding, met daarin 5 lessen (voor groep 1/2: 9 lessen) die gemiddeld 45-60 minuten duren.

Scholen, waarvan de leerkrachten en/of natuurouders in het verleden een ‘Workshop Smaaklessen’ hebben gevolgd, hebben een eigen smaakleskist in bezit. Scholen die geen smaakleskist hebben kunnen deze bij het NME Centrum lenen. Deze uitleenleskist bevat allemaal nieuw lesmateriaal en gebruiksmaterialen voor het uitvoeren van de lessen. Voor scholen met een eigen smaakleskist is de uitleenleskist een goede aanvulling. In de uitleenleskist zitten nl. andere materialen dan in de smaakleskist die de school in bezit heeft. De inhoud van de smaakleskist op school bevat naast het lesmateriaal veel verbruiksmateriaal; terwijl in de uitleenkist voornamelijk gebruiksmateriaal zit zoals: borden, bekers, bestek, keukenmaterialen, etc.

Meer informatie over smaaklessen op www.smaaklessen.nl

EU-SCHOOLFRUIT PROGRAMMA

 

Alle basisscholen en speciaal basisonderwijs scholen krijgen na de zomervakantie de kans zich in te schrijven voor het gratis EU-Schoolfruitprogramma.

Scholen die meedoen met EU-Schoolfruit ontvangen 20 weken gratis 3 stuks groente/fruit per leerling per week. Na inschrijving wordt er een leverancier aan de school toegewezen.  De leveringen vinden plaats van november t/m april in hetzelfde schooljaar. Gedurende die 20 weken eten de leerlingen 3x per week alleen groente en fruit in de ochtendpauze. Dit is vaak een mooi opstapje naar het structureel groente en fruit eten op school. Ook ouders raken er aan gewend. Het is helder en éénduidig: ze weten waar ze aan toe zijn. Het is gezond, leerzaam en duurzaam. Scholen die meedoen kunnen gratis gebruik maken van het bijbehorende lesprogramma.

Een gezonde school presteert beter!

Meer informatie op: www.euschoolfruit.nl.

 

SMAAKPLEZIER OP DE BSO                                                                                 

Wat is Smaakplezier op de BSO?

Smaakplezier op de BSO is dé klapper boordevol smakelijke ideeën. Het menu bestaat uit 100 activiteiten, verdeeld over zes thema’s: In actie!, Pluktuin, Cre-eet-ief, Onderzoek en ontdek!, De Smaakprofessor en Koken is kikkûh! Met de doe-kaarten uit de klapper kunnen kinderen zelfstandig aan de slag.

Waarom Smaakplezier op de BSO?

Door te ruiken, voelen, proeven, horen en te zien ervaren kinderen hoe leuk   het is om met eten bezig te zijn.
Kinderen gaan aan de slag met gezonde producten. Gezond en lekker eten is leuk en belangrijk.
Kinderen houden van proefjes doen. In Smaakplezier gaan ze zelf experimenteren met eten. De activiteiten zijn superleuk en leerzaam.

Wat is het verschil tussen Smaakplezier en Smaaklessen?

Smaaklessen is een lesprogramma voor de basisschool. Smaakplezier op de BSO heeft minder een educatief doel. De buitenschoolse opvang is een plek waar kinderen zich, na een dag hard werken op school, lekker kunnen ontspannen. Smaakplezier op de BSO speelt hierop in.

Bestel Smaakplezier op de BSO via de webshop van het Voedingscentrum.

ANDER LESMATERIAAL GEZONDE VOEDING

 

Buiten broodjes Bakken

De leerlingen malen zelf graan, maken er (gist-)deeg van, leren dat het moet rijzen en kneden het deeg tot brood. Tenslotte bakken ze hun eigen broodje boven een vuurtje en eten het gezamenlijk op.     

       

Eten uit de Oosterschelde

De Oosterschelde biedt niet alleen aan vogels een rijke dis, ook wij kunnen er van genieten. Oesters, mosselen, krukels, schaalhoorns en kokkels liggen er voor het oprapen. Ter plekke worden ze bereid en gezamenlijk opgegeten.