Energie en klimaat

 

Het NME Centrum heeft een aantal excursies en activiteiten samengesteld die uitstekend passen in het thema: ‘Energie en klimaat’. De activiteiten worden begeleid door een vrijwilliger of gids en zijn geschikt voor groep 5 t/m 8. Onderstaand de mogelijkheden op een rijtje.

Voor informatie, vragen en/of aanmelden voor een energie – excursie neem contact op.

Energie van bomen

 

Tijdens een veldwerkexcursie met de boswachter van Staatsbosbeheer komen de leerlingen erachter hoeveel energie er in bomen zit. Dat ontdekken ze o.a. door zelf stammetjes te zagen en een vuurtje te stoken.

Energie van de wind

 

De wachter van de Plompe Toren neemt de kinderen mee naar boven en laat zien wat je met windenergie allemaal kunt doen. De leerlingen gaan ook zelf actief met energie aan de slag.

Weerles

 

Op het Havenhoofd van Zierikzee geven (oud)weerman Jos Broeke en boswachter Paul Begijn een les over meteorologie en windenergie.

Warme Truiendag

 

Elk jaar weer gaat Nederland energieverspilling te lijf: door de verwarming lager te zetten en energiebesparingssuccessen te delen. Dat vieren we op de Warme Truiendag in februari.

Op Schouwen-Duiveland wordt tijdens de Warme Truiendag een energiequiz voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen georganiseerd. Bestuurders en professionals uit het bedrijfsleven gaan op bezoek bij een aantal schoolklassen om met de leerlingen in gesprek te gaan over energie. Leerlingen en leerkrachten komen die dag in een lekkere warme trui en een muts op naar school, zodat de verwarming een graadje lager kan. Op deze manier besparen ze 6% energie en CO2-uitstoot en dragen ze hun steentje bij om de klimaatopwarming af te remmen.

De energiequiz ‘muts op – muts af’ bestaat uit een afvalrace met vragen over energie en klimaat. De quizmaster leest de vragen op + 2 mogelijke antwoorden. De kinderen geven antwoord door of hun muts op te zetten of hun muts af te zetten. Leerlingen die een fout antwoord geven moeten gaan zitten en zijn af. De hele activiteit duurt ongeveer 1 uur.

Als voorbereiding op de Warme Truiendag is er voor de leerkrachten een draaiboek beschikbaar met een variatie aan educatieve activiteiten voor alle niveau’s.

De Warme Truiendag is een initiatief van: Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.

Meer informatie op: www.warmetruiendag.nl.

Meedoen aan de energiequiz? Neem contact op.