Energie en klimaat

 

Het NME Centrum heeft een aantal excursies en activiteiten samengesteld die uitstekend passen in het thema: ‘Energie en klimaat’. De activiteiten worden begeleid door een vrijwilliger of gids en zijn geschikt voor groep 5 t/m 8. Onderstaand de mogelijkheden op een rijtje.

Voor informatie, vragen en/of aanmelden voor een energie – excursie neem contact op.

Energie en bomen

 

Tijdens een excursie met de boswachter van Staatsbosbeheer komen de leerlingen erachter hoeveel energie er in bomen zit. Dat ontdekken ze o.a. door zelf stammetjes te zagen en een vuurtje te stoken. Ze leren ook hoe bomen meehelpen om de klimaatopwarming te bestrijden. En ze ondervinden dat je 7 minuten kan bootcamp-en op de energie uit één doosje rozijntjes!

 

Energie van de wind

 

Op de Plompe Toren vertelt de torenwachter van Natuur Monumenten over wat tevéél windenergie kan doen en wat de maan met getijde-energie van doen heeft en hoe vogels van de wind gebruik maken. De leerlingen doen onderzoekjes aan de hand van de energie van de wind op en rond de toren.

 

 

Interactief gastcollege energie

 

Op de valreep voor de zomervakantie willen we je graag nog attenderen op een gastcollege dat scholen aan kunnen vragen voor de groepen 7 en/of 8. Namens het Zeeuws Energie Akkoord mogen we namelijk dertien klassen in Zeeland een gratis interactief gastcollege aanbieden in de maand september. Tijdens dit college gaan we -op interactieve wijze- samen met de kinderen de ins en outs van de Regionale Energiestrategie in Zeeland verkennen.
Als leerkracht hoef je voor dit gastcollege verder niets specifieks voor te bereiden. Het college wordt gegeven door een gastdocent en eigenlijk willen we alleen de klas 1,5 uur ‘lenen’ 🙂
Aanmelden bij voorkeur voor de zomervakantie
Enthousiast geworden? We ontvangen je aanmelding graag nog voor de zomervakantie. Maar we begrijpen ook heel goed dat dit erg kort dag is dus laat voor 27 augustus even weten of je interesse hebt. Aanmelden voor het gastcollege kan via deze link. Bij vragen en/of meer informatie horen we het natuurlijk graag.

 

Warme Truiendag

 

Elk jaar weer gaat Nederland energieverspilling te lijf: door de verwarming lager te zetten en energiebesparingssuccessen te delen. Dat vieren we op de Warme Truiendag in februari.

Op Schouwen-Duiveland wordt tijdens de Warme Truiendag een energiequiz voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen georganiseerd. Bestuurders en professionals uit het bedrijfsleven gaan op bezoek bij een aantal schoolklassen om met de leerlingen in gesprek te gaan over energie. Leerlingen en leerkrachten komen die dag in een lekkere warme trui en een muts op naar school, zodat de verwarming een graadje lager kan. Op deze manier besparen ze 6% energie en CO2-uitstoot en dragen ze hun steentje bij om de klimaatopwarming af te remmen.

De energiequiz ‘muts op – muts af’ bestaat uit een afvalrace met vragen over energie en klimaat. De quizmaster leest de vragen op + 2 mogelijke antwoorden. De kinderen geven antwoord door of hun muts op te zetten of hun muts af te zetten. Leerlingen die een fout antwoord geven moeten gaan zitten en zijn af. De hele activiteit duurt ongeveer 1 uur.

Als voorbereiding op de Warme Truiendag is er voor de leerkrachten een draaiboek beschikbaar met een variatie aan educatieve activiteiten voor alle niveau’s.

De Warme Truiendag is een initiatief van: Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.

Meer informatie op: www.warmetruiendag.nl.

Meedoen aan de energiequiz? Neem contact op.