Oosterscheldeweek

Elk jaar in september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de Oosterscheldeweek. Wat acht jaar geleden begon als een dag met een paar activiteiten, is nu uitgegroeid tot een volle week met meer dan 60 activiteiten op en rond de Oosterschelde. Het NME Centrum sluit hierbij aan door tijdens de Oosterscheldeweek verschillende excursies voor de groepen 5 t/m 8 van het basisonderwijs aan te bieden. De excursies vinden plaats langs, in en op de Oosterschelde en worden begeleid door een gids.

De volgende excursies worden aangeboden:

 

Snorkelen in het havenkanaal

 

In de Oosterscheldeweek biedt Duikcentrum ‘De Witte Boulevard’ snorkellessen aan, in samenwerking met Nationaal Park Oosterschelde en NME Schouwen Duiveland.
De snorkellessen zijn bedoeld voor alle leerlingen van groep 5 t/m 8 van de basisscholen op Schouwen-Duiveland. Ze worden gegeven aan het eind van het Havenkanaal in Zierikzee. De leerlingen mogen 50 minuten snorkelen en krijgen daarna uitleg over wat er allemaal gezien is. We kunnen deze activiteit aanbieden voor € 5,- per leerling, dankzij een bijdrage van Nationaal Park Oosterschelde.

Zeehonden en vogels bij de Plompe Toren

 

De klas brengt een bezoek aan de Plompe Toren bij Burghsluis. In de toren luisteren de kinderen naar het verhaal van Westerschouwen en klimmen naar boven, vanwaar ze de zeehonden op de platen in de Oosterschelde zien liggen.
Daarna maken ze een wandeling met een gids door de Koudekerkse inlaag om vogels te spotten met verrekijker en telescoop.

Laagwaterexcursie Ouwerkerk

 

Een gids neemt de leerlingen mee naar de getijdebakken in de zeedijk bij Ouwerkerk. Daar kijken ze welke dieren bij eb zijn achtergebleven in de getijdebakken. Ook onderzoeken ze wat er allemaal in het slik verborgen zit en welke vogels daar dol op zijn.

Excursie Het Weeghuisje

 

Het Weeghuisje staat bij de Flaauwershaven bij restaurant ‘De Heerenkeet’ in Kerkwerve. De leerlingen maken daar, onder leiding van een gids, kennis met eb en vloed, het leven in de Oosterschelde en de planten en dieren die aangespoeld zijn. Ze nemen ook een kijkje in het voormalige “Weeghuisje” van de landbouwhaven Flaauwers. Deze is ingericht als informatiepunt van het Nationaal Park
Oosterschelde. De informatie in het Weeghuisje over het haventje, de dijk en de Oosterschelde vind je terug in de omgeving.

Op bezoek bij de Frieslandhoeve

 

In een voormalige schuur van de Frieslandhoeve in Kerkwerve is een mini-museum ingericht. Doctor Backhuys geeft zelf een rondleiding langs zijn verzameling schelpen, vogels, insecten, fossielen en andere zaken uit de hele wereld.