Oosterscheldeweek 

Elk jaar in september organiseert Nationaal Park Oosterschelde de Oosterscheldeweek. Wat acht jaar geleden begon als een dag met een paar activiteiten, is nu uitgegroeid tot een volle week met meer dan 60 activiteiten op en rond de Oosterschelde. Het NME Centrum sluit hierbij aan door tijdens de Oosterscheldeweek verschillende activiteiten voor alle groepen van het basisonderwijs aan te bieden. De activiteiten vinden plaats langs, in en op de Oosterschelde.

De Oosterscheldeweek 2020 vindt plaats van 7 t/m 11 september. 

De Oosterscheldeweek in corona tijden.

Vanwege de corona maatregelen kunnen niet alle onderstaande activiteiten plaatsvinden. Kijk bij de nieuwsberichten voor het programma in september 2020. Ook heeft gastdocent en Oosterschelde gids Rien Pronk een digitale les over de Oosterschelde samengesteld, speciaal voor groep 6 t/m 8 van het basisonderwijs. Je kunt de les gratis aanvragen door een mail te sturen naar: ada.schreurs@nmesd.nl. 

 

Bonte Pietenpad – voor groep 1-2

Hoe leeft een scholekster en hoe ziet hij eruit? Tijdens dit spel is de omgeving van de Oosterschelde het spelbord. Door middel van houten bonte pieten, die op diverse plekken van de uitgezette route geplaatst zijn, komen kleuters in aanraking met begrippen als: zout en zoet water, wieren, het landschap, het voedsel van de scholekster.

Duur: ca. 1 uur
Locatie: Strandjes aan de Oosterschelde, bij Burghsluis, De Schelphoek, Ouwerkerk.
Begeleiding: Leerkracht en (natuur-)ouders

Ontdek de Oosterschelde – voor groep 3-4

Ontdek de Oosterschelde laat kinderen ‘scharrelen’ aan de Oosterschelde. Ze ontdekken en onderzoeken op een speelse manier wat de Oosterschelde te bieden heeft. Het programma bestaat uit 5 rugzakjes met in totaal 10 afwisselende activiteiten; o.a. bladdansen, blotevoetentocht, dierimitaties en een natuurzoektocht.

Duur: ca. 1 uur
Locatie: Strandjes aan de Oosterschelde, bij Burghsluis, De Schelphoek, Ouwerkerk.
Begeleiding: Leerkracht en (natuur-)ouders

Excursie: Zeehonden en vogels bij de Plompe Toren – groep 6-8

 

De klas brengt een bezoek aan de Plompe Toren bij Burghsluis. In de toren luisteren de kinderen naar het verhaal van Westerschouwen en klimmen naar boven, vanwaar ze de zeehonden op de platen in de Oosterschelde zien liggen.
Daarna maken ze een wandeling met een gids door de Koudekerkse inlaag om vogels te spotten met verrekijker en telescoop.

Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: Plompe Toren bij Burghsluis
Begeleiding: Gids Natuurmonumenten en leerkracht

 

Laagwaterexcursie Ouwerkerk – groep 6-8

 

Een gids neemt de leerlingen mee naar de getijdebakken in de zeedijk bij Ouwerkerk. Daar kijken ze welke dieren bij eb zijn achtergebleven in de getijdebakken. Ook onderzoeken ze wat er allemaal in het slik verborgen zit en welke vogels daar dol op zijn.

Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: start bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk
Begeleiding: IVN gidsen en leerkracht

 

Op onderzoek bij het Weeghuisje – groep 5-6

 

Het Weeghuisje staat bij de Flaauwershaven bij restaurant ‘De Heerenkeet’ in Kerkwerve. De leerlingen maken daar kennis met eb en vloed, het leven in de Oosterschelde en de planten en dieren die aangespoeld zijn. Ze nemen ook een kijkje in het voormalige “Weeghuisje” van de landbouwhaven Flaauwers. Deze is ingericht als informatiepunt van het Nationaal Park
Oosterschelde. De informatie in het Weeghuisje over het haventje, de dijk en de Oosterschelde vind je terug in de omgeving.

Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: De Flaauwershaven bij restaurant ‘De Heerenkeet’ in Kerkwerve
Begeleiding: leerkracht en (natuur-)ouders

 

Op bezoek bij de Frieslandhoeve – groep 7-8

 

In een voormalige schuur van de Frieslandhoeve in Kerkwerve is een mini-museum ingericht. Doctor Backhuys geeft zelf een rondleiding langs zijn verzameling schelpen, vogels, insecten, fossielen en andere zaken uit de hele wereld.

Duur: ca. 1,5 uur
Locatie: Slikweg 6 in Kerkwerve
Begeleiding: leerkracht