Energieweek

 

Elk jaar in november wordt er een ‘Week van de Energie’ voor de basisscholen gehouden.

Alle basisscholen kunnen die week inschrijven op een speciaal “energie-aanbod” van het NME-centrum Schouwen-Duiveland. Leerkrachten kunnen een keuze maken uit de energieleskisten met energieproefjes voor in de klas. Daarnaast wordt er alleen tijdens de Week van de Energie een programma met veldwerk met het thema “Energie” aangeboden.

 

Energie van bomen

Tijdens een veldwerkexcursie met de boswachter van Staatsbosbeheer komen de leerlingen erachter hoeveel energie er in bomen zit. Dat ontdekken ze o.a. door zelf stammetjes te zagen en een vuurtje te stoken.

Energie van de wind

De wachter van de Plompe Toren neemt de kinderen mee naar boven en laat zien wat je met windenergie allemaal kunt doen. De leerlingen gaan ook zelf actief met energie aan de slag.

 

Weerles

Op het Havenhoofd van Zierikzee geven (oud)weerman Jos Broeke en boswachter Paul Begijn een les over meteorologie en windenergie.

 

Ye&Bo barsten van de energie

Een spannend voorleesboekje voor peuters en kleuters. Ye en Bo nemen de kinderen mee in de ontdekkingstocht naar duurzame Zeeuwse energie. De kinderen blijven tijdens het voorlezen niet stil zitten maar worden aangemoedigd om actief mee te doen.

 

Voor informatie, vragen en/of aanmelden voor een energie – excursie neem contact op.

 

 

 

 

 

 

WARME TRUIENDAG

Elk jaar weer gaat Nederland energieverspilling te lijf: door de verwarming lager te zetten en energiebesparingssuccessen te delen. Dat vieren we op de Warme Truiendag in februari.

Op Schouwen-Duiveland wordt tijdens de Warme Truiendag een energiequiz voor leerlingen van de hoogste groepen van de basisscholen georganiseerd.

Bestuurders en professionals uit het bedrijfsleven gaan op bezoek bij een aantal schoolklassen om met de leerlingen in gesprek te gaan over energie. Leerlingen en leerkrachten komen die dag in een lekkere warme trui en een muts op naar school, zodat de verwarming een graadje lager kan. Op deze manier besparen ze 6% energie en CO2-uitstoot en dragen ze hun steentje bij om de klimaatopwarming af te remmen.

De energiequiz ‘muts op – muts af’ bestaat uit een afvalrace met vragen over energie en klimaat. De quizmaster leest de vragen op + 2 mogelijke antwoorden. De kinderen geven antwoord door of hun muts op te zetten of hun muts af te zetten. Leerlingen die een fout antwoord geven moeten gaan zitten en zijn af. De hele activiteit duurt ongeveer 1 uur.

Als voorbereiding op de Warme Truiendag is er voor de leerkrachten een draaiboek beschikbaar met een variatie aan educatieve activiteiten voor alle niveau’s.

De Warme Truiendag is een initiatief van: Klimaatverbond Nederland en Greenchoice.

Meer informatie op: www.warmetruiendag.nl.

Meedoen aan de energiequiz? Neem contact op.