Zwerfafvalchallenge

Honderden volle vuilniszakken troep uit de natuur

Het NME-centrum Schouwen-Duiveland en de gemeente Schouwen-Duiveland organiseerden deze kerstvakantie de ‘500-uren zwerfafval challenge’. Met één groot doel: zoveel mogelijk mensen enthousiast maken om zwerfafval op te ruimen.

Het weer is er niet naar geweest, maar toch hebben meer dan 70 deelnemers 385 uren lang opgeruimd op Schouwen-Duiveland. Veel deelnemers gaven op de laatste dag nog gehoor aan een oproep van de Bende van het Strand voor het opruimen van het Verklikkerstrand bij Nieuw-Haamstede. Dat lag na de springvloed vol met aangespoeld afval. Dit zorgde er voor dat de teller op het einde van de challenge met nog maar liefst 201 uren omhoog sprong.

Zeventig deelnemers sleepten in 358 uren met elkaar een flinke berg troep uit bermen, van de straat, duin en strand. De actie is o.a goed geweest voor een scho(o)n(e): Schelpenpad, Slingerbos, Grevelingendam, Plan West, Poort Ambacht, Oosterland, Ouwerkerk, Westenschouwen, Burgh-Haamstede, Nieuwerkerk, Zonnemaire, Renesse, Bruinisse en Brouwershaven. 

Janneke Donkers, coördinator van het NMESD-centrum: “ We zien dat in coronatijd steeds meer mensen lekker naar buiten gaan. Er is natuurlijk ook niet zoveel anders te doen. Als je dan toch buiten bent voor een ommetje kun je tegelijkertijd het rondslingerende afval meenemen. Twee vliegen in één klap: goed voor de beweging en goed voor het milieu! Om mondkapjes en ander zwerfafval niet met je handen op te hoeven rapen lenen we in de kerstvakantie grijpers en handschoenen uit. Bijkomend voordeel is dat het voor kinderen zo ook ineens heel leuk wordt om afval te rapen, want zo’n grijper is een leuke gadget om te gebruiken voor de kids.”

Esther Titselaar van het NMESD-centrum over de actie “We zijn deze actie gestart voor bewustwording en om mensen in actie te krijgen, dit is erg goed gelukt. We krijgen veel mails van mensen binnen die door blijven gaan en de smaak goed te pakken hebben!

Quotes van de deelnemers van de 500-uren zwerfafval challenge:

– “Wij hadden een boodschappentas vol met heel veel sigarettendoosjes/blikjes/stukken plastic en sigarettenpeuken”

– “Had uren al ingeleverd maar heb er vandaag toch nog 4 aan vastgeplakt.”

– “Verslavend!”

– “Niet normaal wat hier nog ligt. Morgen nog maar een keer.”

– “Morgen gaan we weer”

NME en Schoon Zeeland
Gemeente Schouwen-Duiveland en het NME-centrum Schouwen-Duiveland voeren samen met de andere gemeenten en NME-centra al enkele jaren campagne Schoon Zeeland uit. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, educatie-activiteiten, gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen.